مطمئنم شما هم همین مشکل را دارید!
مدتی است فروشهای ویژه مثل قبل جواب نمیدهد! فروش بسیاری از محصولات هم کمتر شده است.
چند ماه است که دارم بررسی میکنم تا دقیقا ببینم مشکل چیست. در همین حین اتفاق جالبی افتاد. خودم حداقل در دو دوره آموزشی خارجی ثبتنام کردم که اولش اصلا چنین قصدی نداشتم. به خودم گفتم دقیقا بررسی کنم و ببینم چه عواملی باعث شد ثبتنام کنم. من که با اصول تبلیغنویسی و بازاریابی آشنا هستم، خودم قانع شدم این دورههای گران را تهیه کنم.
پس از کمی بررسی دلیل را کشف کردم. اگر در یک عبارت بگویم: آنها واقعا کمپینهای حرفهای و فکرشدهای برگزار میکنند! همین!
خوب شاید فکر کنید شما هم این کار را میکنید. مدام در اینستاگرام فروش ویژه میگذارید، ایمیل یا پیامک میفرستید و پیشنهادهای ویژهای میدهید؛ ولی نکته آن است که این موارد غالبا کمپین نیستند!
کمپین سلسلهای از عملیات بازاریابی متوالی است تا شخص درنهایت قانع شود که از ما خرید کند.
حتی اگر نام فعالیتهایمان را کمپین بگذاریم، باز چند اشتباه بزرگ انجام میدهیم که باعث میشود فروش فوقالعادهای را تجربه نکنیم.
ببینید آیا این هفت مورد برای شما هم صدق نمیکند؟
١. رسانههایی که در کمپین استفاده میکنیم خیلی کم است و حتی اغلب فقط از یک رسانه استفاده میکنیم؛ مثلا اینستاگرام. کمپینهایی که باعث شد خودم خرید کنم شامل چندین رسانه است. از ارسال پاکت پستی به ایران گرفته تا پیامک، ایمیل و پیام در رسانههای اجتماعی.
۲. تعداد مراحل کمپین خیلی کم است و در حدی نیست که مخاطب به ما اعتماد کند. کمپینهای حرفهای گاهی بیشتر از ده مرحله دارد!
۳. بیشتر مانور ما روی قیمت و تخفیف است؛ درحالیکه مخاطب هنوز اصلا قانع نشده که محصول ما واقعا بهدردبخور است. این ذهنیت اشتباه را داریم که هر محصولی اگر قیمتش کمتر شود مورد استقبال قرار میگیرد؛ درصورتیکه شاید اصلا مشکل قیمت نباشد.
۴. کمپین اصلا شخصیسازی نشده است؛ یعنی مراحل آن ادعاهایی عمومی است که مخاطبش همه هستند. در کمپینهای جدید دنیا (بهخصوص اگر محصول گران باشد)، بهجای استفاده از اتوماسیون، بخشی از کارها را دستی انجام میدهند! مثلا بهجای اینکه بگویند برای اطلاعات بیشتر عدد ١ را به سامانه پیامکی بفرستید، میگویند: «نام و نام خانوادگیتان را برای خانم سارا عباسی بفرستید تا دقیقا شما را راهنمایی کند.» خریدار میتواند در این مرحله از کمپین سوالی بپرسد و پاسخش توسط تیم فروش داده میشود. یعنی یک فرد واقعی فرایند کمپین را پیش میبرد و نه یک سامانه پیامکی خودکار.
۵. بیش از حد به تبلیغات و فروش آنلاین بها دادهایم! هنوز افراد زیادی دوست دارند کاتالوگ چاپی محصول را دریافت کنند، سپس تلفنی خرید کنند و مبلغ را هم بهجای پرداخت در سایت، کارتبهکارت کنند.
۶. خلاقیت در کمپینهای ما کمتر از حدی است که توجه بسیاری را به خود جلب کند. دیگر خیلی سخت است کسی را با یک عنوان معمولی یا حتی هدیه یا تخفیف رایج میخکوب کرد! باید خلاقیت خیلی بیشتری بهخرج بدهیم. مثلا بستهای برای مخاطب بفرستیم که در آن یک سطل آشغال کوچک پلاستیکی وجود دارد و متن تبلیغاتی ما مچاله شده و در آن سطل آشغال گذاشته شده! بعید است کسی متن تبلیغاتی ما را نبیند و به آن توجه نکند!
۷. این تصور اشتباه را داریم که کمپین باید روی عده بزرگی اجرا شود. گاهی کافی است مثلا 100 نفر را انتخاب کنید و کمپین ویژهای فقط برای همین افراد برگزار کنید و فروشی ایجاد کنید که مثلا با یک اکانت اینستاگرام با 100K فالوئر امکانپذیر نیست. البته این موضوع در شرایط خاصی صدق میکند. مثلا زمانی که یک محصول یا خدمت بسیار VIP و گران دارید.
از این نکاتی که گفتم بهسادگی نگذرید!
اگر از این هفت نکتهای که گفتم بهسادگی گذشتید، لطفا برگردید و چند بار با دقت بخوانید. در همین هفت نکته مطالب بسیار عمیقی وجود دارد که برای متحول کردن فروشتان کافی است.
پس از تمرکز بر مطالعه و بررسی کمپینهای موفق دنیا، به این فکر افتادم برای برگزاری کمپینهای موفق، قالبهایی درست کنم که تقریبا در هر کاری جواب میدهد.
نکاتی از بهترین کمپینهای دنیا جمعآوری کردهام که همراه قالبهای آمادهای است که بلافاصله میتوانید اجرا کنید.